A Csíplek! Alapítvány kizárólagos támogatója az eredményes szúnyogmentesség magyarországi megvalósítója, a NO MOSQUITO Kft.

Keresés

Mennyi ideig hatásos a kémiai kezelés?

A légi-kémia kb. 30-60 percig, a földi-kémia addig tart, ameddig a füstköd lebeg, ez általában rövidebb idő.

Első légi-kémiai szúnyoggyérítés, Leninváros-1964.V.21.A szúnyogok ellen alkalmazott kémiai vegyszereket "érintő idegméregnek" is nevezik, ugyanis addig hatásosak, amíg érintkeznek a célszervezetekkel. Tehát a cél, hogy minél hosszabb ideig tartózkodjon a vegyszer a szúnyogok aktivitási zónájában. Ez lehetőséget ad a kezelés szelektívebbé tételére, ugyanis a szúnyogok a naplemente órájában tevékenyek általában, míg a többi rovar ekkorra már befejezte az aktivitását (vagy még nem kezdte el).
Sokat javít a helyzeten a védekezés technikája. Földi védekezésnél a melegködös eljárást és az ULV-technikát (Ultra-Low-Volume= igen csekély mennyiség - 0,5-0,8 l/ha), míg légi kémiai védekezésnél az ULV-technikát alkalmazzák. Itt a cél, hogy a kijuttatott szer minél hosszabb ideig tartózkodjon a szúnyog repülő alakjainak aktivitási zónájában.
A melegködös eljárásnál a "füstköd" (smoke-füst + fog-köd = smoge-füstköd) hatása akkor eredményes, ha a "köd" legalább 15 percig lebeg a szúnyogok aktivitási zónája felett. A lebegő anyag cseppmérete 0,5-50 mikrométer. 
Az ULV-technikát a területegységre kijuttatott permetlé mennyiség alapján értelmezzük. Ennél a módszernél a szórófejből kijutó szemcsék nagy része az 50-60 mikrométer-es tartományba esik. A porlasztás során arra kell törekedni, hogy a szórófejből kijutó cseppekből egységnyi felületre minél több jusson. Ekkor a kijuttatott vegyszer lassan, lebegve ér földet, kb. 20 perc alatt. Ezért is fontos, hogy a kezelésnél ne legyen szél (max. 2m/s), hiszen a szél 20 perc alatt egészen más területekre juttatja el a rovarokra halálos anyagot. A kémiai kezelés hatékonyságát befolyásolják tehát az időjárási tényezők is: a szélerősség, a hőmérséklet, a páratartalom... Az optimális kijuttatási módszert a szúnyogos kezelésért felelős szakemberek határozzák meg.