Rákkeltőek-e a mai szúnyogirtó szerek ?

Nagyon sokan teszik fel manapság ezt a kérdést. Nem lehet erre felelősségteljesen biztos választ adni. Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) az egyik része (IARC) csak az ilyen jellegű kérdésekkel foglalkozik. A válaszadásomban főként internetes linkekre fogok hivatkozni.

Az én jelenlegi tudomásom szerint a ma alkalmazható szerek biztonságosak, de néhány évvel ezelőtt még használtak egyes helyeken még olyan hatóanyagú vegyszert, amelyet a fenti szervezet már nem javasolt, feltételezett rákkeltő hatása miatt.

Ez a hatóanyag a "dichlorvos" (magyar elnevezés: diklórfosz, de ezen a néven nemzetközi irodalomban nem lehet rátalálni /olyan ez, mintha a -Charlie- nevet magyarul -Csárli- ként írnánk le/), és légi szúnyogirtásnál az UNITOX 14 ULV-t, földi melegködös kezelésnél az UNITOX 100 SC elnevezésű formulációját alkalmazták a szúnyogok elleni harcban, bár ismert volt, hogy a készítmények rendkívül mérgezőek emlősökre és madarakra. (IARC besorolása 2B, azaz lehetséges emberi rákkeltő... patkányokon bizonyítottan rákkeltő, de az emberi vizsgálatokat nem lehet elvégezni).

Egyébként 2005-ben ezt a szert használták Budapesten a II.kerületben, ami a Levegő munkacsoport jóvoltából nagy felháborodást keltett. Érdemes megjegyezni, hogy van ahol egyszeri alkalmazás is olyan lavinát indít el, aminek az eredménye, hogy a felhalmozott készleteket még ugyan kiszórták, de végül 2006. augusztus 22-én már betiltották a "dichlorvos" hatóanyagú készítményeket. Azonban a rendelkezések értelmében a szavatossági idő lejártáig még felhasználható a kereskedelmi forgalomból már kivont szer. Mindemellett két hónappala betiltás előtt  megjelent egy hír, miszerint "minden szúnyogirtó csak a vérszívóknak árt"... Ez bizony nagyfokú tudatlanságot sejtet ezt a kijelentést illetően.

Máshol azonban évente akár harmincszor is (!) kezelték a lakossággal együtt a szúnyogokat is, talán az ilyen jóindulatúan vehemens szervezetek hiányában. Azért itt is méltatlankodik a lakosság, hisz a szúnyogirtás hosszabb távon sokkal nagyobb kárt okoz, mint maguk a szúnyogok.

A "dichlorvos"-t egyébként 1955-ben írták le, és 1980 óta Magyarországon is alkalmazták a szúnyogok elleni harcban, és csak 2006-tól került tiltólistára. A hatásáról Darvas Béla c. egyetemi tanár, az MTA doktora írt egy tanulmányt, melyet itt letölthettek.

Sovány vígasz, hogy országos viszonylatban ezt a kockázatos kemikáliát egyre kisebb mennyiségben alkalmazták. Volt, ahol az utolsó pillanatig is kizárólag ezt a vegyületet használták a "szúnyogok" ellen, mind a légi-, mind a földi szúnyogellenes vegyszerhasználatnál, pedig mindkét kivitelezésnél létezett ennek a baljóslatú vegyületnek alternatívája is.