Meddig lehet a kezelések eredményét ellenőrizni?

A biológiai kezelés hatékonyságának mértékét a kezelést követően életben maradt lárvák számából lehet következtetni. Jól időzített kezelést követően néhány napig (4-5) biztosan nem találunk szúnyoglárvákat, és ezt követően is legfeljebb csak lárvaállapotban lesznek jelen a szárnyas fejvadászok. Fontos az eredményes védekezéshez a tenyészőhelyek előzetes feltérképezése, a szúnyoglárvák életmódjának, és tartózkodási helyüknek az ismerete.

A kémiai kezelést követően 48 órán át lehet mérni a hatékonyságot. A kémiai kezelés csak a repülő szúnyogokat (imágókat) pusztítja el, a teljes átalakulás egyéb fázisaiban levőkre hatástalan. A kezelést követően a bábokból előbújó újabb egyedekre már hatástalan. Mégis, azért lehet 48 órán keresztül ellenőrizni a hatást, mert a frissen kikelt szúnyognak még szüksége van egy-két napra, míg szárnyai (melyek a víz alatt a bábbőrben alakultak ki) megszáradnak és megszilárdulnak, tehát a repülésre alkalmasak lesznek.
Ha a kémiai kezelés a szúnyogártalom optimumában történik, akkor a kezelést követően nem várható jelentős mértékű szúnyogártalom. (Ezen feltételek teljesüléséhez szükséges a csapadék, vízjárás, hőmérséklet és egyéb ökológiai paraméterek kedvező együttállása.)