Mennyi ideig hatásos a Bti-módszer (biol. kezelés)?

Ameddig jelen van a szúnyoglárvák számára toxikus "delta-endotoxin" a tenyészőhely vízterében. Ez nem tart hosszú ideig (kb. 1-2 nap, bár a biológiai készítmények dobozára hosszabb időintervallum van írva...), mivel valamennyi vízi szervezet számára táplálékforrást jelent a delta-endotoxin fehérje, azonban az alkalmazott az elfogyasztott fehérje-toxin az alkalmazásnál előírt koncentrációban csak a csípőszúnyog- és púposszúnyog lárvákat pusztítja el.

De egy sikeres biológiai kezelést követően akár 7-14 napra is elmaradhat a szúnyogártalom kialakulása, hiszen a kezelést követően előröl kezdődik a kétszárnyúak rendjére jellemző teljes átalakulás folyamata (pete-lárva-báb-repülő alak). A kicsi alapterületű településeken számolnunk kell a nem kezelt területekről a repülő szúnyogok bevándorlásával.

A Bacillus sphaericus tartalmú készítményekről sok bakteriológiai érdekességet tudunk. Az Európai Unióban engedélyezett készítmény nálunk még nem engedélyezett a használata. A szúnyogellenes hatása kissé más, és tartósabb.