A Csíplek! Alapítvány kizárólagos támogatója az eredményes szúnyogmentesség magyarországi megvalósítója, a NO MOSQUITO Kft.

Keresés

Helikopteres vagy a repülőgépes szúnyogvadászat az eredményesebb?

Földi-biológiai ipari szúnyoggyérítésTársaságunk fő célja, hogy megóvjuk a természetet, a környezetet, azontúl az emberi egészségre a legbiztonságosabb módszert népszerűsíti. Szerencsés egybeesés, hogy költséghatékonyság szempontjából is a legkedvezőbb az általunk képviselt Környezettudatos Szúnyoggyérítés.

A  biológiai védekezésnél is mindenképpen előnyt élveznek a hatékonyság szempontjából is a földi módszerek. S ha mégis, légi-biológiai védekezést kell bevetnünk, akkor a helikopteres "precíziós" kezelés lehet eredményes a foltszerűen elhelyezkedő csípőszúnyoglárvák tenyészőhelyeinek a kezelésénél. A hatékonyabb biológiai védekezést ismerő országokban ismeretlen a repülőgéppel történő biológiai védekezés, a szakirodalomban a légi-biológia fogalma alatt vagy helikopteres védekezést, vagy sárkányrepülőgéppel történő beavatkozást említenek.

Legkorábbi légi-kémiai szúnyoggyérítés, Leninváros-1964.V.21.A légi szúnyogirtásnak a leghatékonyabb módszere a légi járműről (többnyire helikopter, repülőgép) történő kezelés.Hazánkban az első légi szúnyoggyérítést Leninvárosban (ma: Tiszaújváros) hajtották végre 1964-ben.

Forgó szárnyú légi járművel történő permetezés:

  • a rotor forgó mozgása jobban a levegőben tartja a szúnyogirtásra használt permetet, ugyanakkor eredményesebb a lombozattal fedett területek kezelése, mert a lombsátort a forgó mozgás megmozgatja (ha közelebb repül a helikopter a kezelt területhez, jobb a hatékonyság), és jobban eljut a permet a levelek fonákán pihenő csípőszúnyogokhoz (hátránya viszont, hogy a hasznos rovarokat is jobb hatékonysággal pusztítja a permet).
  • Lassabban, és irányíthatóbban képes repülni, mint a merev szárnyú repülőgép, könnyebben permetezhető vele egy keskenyebb és ideális szúnyogtenyésző hely, pl egy kanyargós csatorna.

Merev szárnyú légi járművel történő permetezés:

  • Előnye, hogy gyorsabban kijuttatja a permetet,
  • Olcsóbban tudja vállalni a munkát, ami sok helyen fontos érv, ugyanakkor sokhelyütt kifejezetten helikopteres szúnyog "irtásra" írják ki a pályázatot.
  • Mindent egybevéve elmondható, hogy a fákkal, ligetekkel borított településeken, valamint a biológiai védekezésnél eredményesebb a helikopter, a zöldövezet nélküli településeken célszerűbb a repülőgépes kezelést alkalmazni. A légi permetezésnél kiszórt permet a kijuttatott módszernek köszönhetően lassan lebegve (kb. 15-25 perc alatt) jut el a földre (ezalatt végzi el a piszkos munkát). Ezért fontos figyelembe venni a kezeléseknél a szél erősségét és irányát.

(az Európai Unió tervei között szerepel, hogy megszüntetik a tagállamokban a légi járművekről történő szúnyogirtást /környezet- és egészségkárosító hatása miatt/, és tíz éven belül a növényvédő szer felhasználást is a felére csökkenti. )