A Csíplek! Alapítvány kizárólagos támogatója az eredményes szúnyogmentesség magyarországi megvalósítója, a NO MOSQUITO Kft.

Keresés

Hogyan befolyásolja az időjárás a szúnyogok ritkítását?

Mindenekelőtt meg kell jegyezni, hogy az időjárás a szúnyogok legnagyobb természetes ellensége. Ha nem avatkoznánk be a szúnyogok ritkításával, akkor a kedvezőtlen időjárás pusztítana el a legtöbbet közülük. Tehát a nagy szúnyogártalmat követő hideg, szeles, esős időben (vagy nagy szárazság esetén) felesleges a rovarvilágot kémiai vegyszerrel is pusztítani. A kémiai szúnyog-ritkítás az időjárás szempontjából érzékenyebb, hiszen a vegyszert a szúnyogok aktivitási zónájába kell juttatni, és ott kell tartani kb.15-30 percig. A jól időzített vegyszer lassan lebegve jut el a talajra, ehhez azonban több tényező szükséges.
Csapadék: Esőben nem lehet harcolni a szúnyogok ellen, egyrészt, mert az esőcseppek amúgy is leverik a levegőben lebegő vegyszer-cseppeket, másrészt, mert a szúnyogok sincsenek jelen a szabad légtérben, védett helyekre menekülnek. De az esőt megelőzően vadul támadnak a magas páratartalom miatt a szúnyogok,

 

Szél: A kémiai permetezés során a kiszórt vegyszer cseppmérete nagyon csekély (0,5-60 mikrométer (0,5-60×10 -6 m)), ezért a lebegő anyagot a rendelkezésre álló 10-20 perc alatt messzire sodorhatja a legkisebb szellő is. Jelenleg a szúnyogok ritkítására használt kémiai vegyszerek melegvérű emlősökre öt nagyságrenddel biztonságosabbak, mint a rovarokra. Viszont vízi szervezetekre (vízibolha, halak, algák, rovarlárvák...stb) nagyon mérgezőek. Ezért 2 m/s feletti szélerősség esetén tilos a légi-kémiai szúnyog-irtás. A vízparttól különböző méretű védőtávolságokat kell betartani (deltametrin-5 méter, permetrin-50 méter). Azt már bizonyára senki nem számolta ki, hogy 2 m/s szélsebesség esetén 10-20 perc alatt a gyilkos szer 1200-2400 métert is megtehet... Illetve a szúnyogok előszeretettel tartózkodnak minél közelebb a vízparthoz, de egyébként is a vízparttól mért 5 méteres védőtávolságot nehéz betartani egy 100-150 km/h sebességű repülőgépről.
Inverzió, termikus feláramlás,: Inverzió az a jelenség a meteorológiában, amikor a magasság emelkedésével a hőmérséklet növekszik, azaz a hőmérsékleti gradiens megfordul. A felszín közelében a hőmérséklet negatívabb, mint a magasabb helyeken.
A levegő felmelegedése a földterület hőmérsékletétől függ. A termikus feláramlás a nagyon apró permetlé cseppek elsodródási távolságát még tovább növelheti. Ezért a légi kezeléseket vagy a napfelkelte, vagy a naplemente órájában lehet csak elvégezni, és szerencsés körülmény, hogy ez az időszak egybeesik a legtöbb szúnyogfaj aktivitási idejével.